Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Tips για Πουκάμισα.


Η ιστορία του πουκαμίσου.
Αναμφισβήτητα το πουκάμισο αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό ένδυμα για τον άνδρα.
Παρουσιάζει έντονο σημειολογικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί ταυτίζεται με την προσωπικότητα εκείνου που το φορά, αποκαλύπτοντας τις επιλογές του, αλλά και γιατί διαχρονικά εκφράζει κουλτούρα και αισθητική.

Οι ρίζες του αγγίζουν το καλαζίρι των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων, τον κάνδυ των Περσών, τον χιτώνα των Ελλήνων και τέλος, την τουνίκα των Ετρούσκων και Ρωμαίων που ήταν ο προπομπός του σημερινού πουκαμίσου.
Ο όρος camisas στα τέλη του 17ου αιώνα σηματοδοτεί την αρχή της νεότερης ιστορίας του πουκαμίσου. Εκλεκτά υφάσματα, γιακάδες και μανσέτες απεικονίζουν την επαγγελματική ταυτότητα και την οικονομική ισχύ με το πέρασμα των χρόνων.
Σήμερα, ο κόσμος του πουκαμίσου έχει να προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων από ποτέ.

Πουκάμισο τρόπος ζωής.
Αν το κοστούμι είναι η οριστική και αξεπέραστη στολή του άνδρα, που δείχνει τον χαρακτήρα, την ισχύ ή το ζεν, το πουκάμισο είναι το πάθος, είναι η εμμονή, ο πλούτος και η σπατάλη, η ποικιλία.
Χωρίς κοστούμι, χωρίς σακάκι, χωρίς γραβάτα, χωρίς κάλτσες, μπορείς να ντυθείς. Χωρίς πουκάμισο;

Τι πουκάμισο;

Η σωστή ερώτηση: Τι πουκάμισα; Απάντηση: Διάφορα. Πολλά.

Πόσα;

Πολλά. Οσα σηκώνει η τσέπη σας. Οσα χωράει η ντουλάπα. Οσο τραβάει η ψυχή σας.
Ενας ορθολογιστής τζέντλεμαν κάθισε και υπολόγισε πόσα πουκάμισα απαιτούνται για τη βασική γκαρνταρόμπα ενός άνδρα για έναν χρόνο. Για να τα φοράει εκ περιτροπής, για να τα ταιριάζει σωστά με τα υπόλοιπα ρούχα κ.λπ. Κατέληξε ότι ο αριθμός των απαραίτητων είναι 19, η τετραγωνική ρίζα του 365, των ημερών του έτους…
Τέλος πάντων, αν ήδη έχετε τα απαραίτητα 19, μην επιδοθείτε κι εσείς στην άλγεβρα· ασχοληθείτε με τον εμπλουτισμό της ιματιοθήκης σας σε χρώματα και σχέδια. Κυρίως: χαρείτε τα!

Tι ύφασμα;

Υπάρχουν πολλά. Θεμελιώνουμε πάνω στα βασικά: διπλής ύφανσης τρικολίνες και ποπλίνες, βάρους 100΄s. Κατόπιν ανεβαίνουμε σταδιακά στα 140′s και στα 180′s, από φίνο βαμβάκι Sea Island. (Εννοείται ότι δεν διανοούμεθα κανένα τεχνητό υλικό, εκτός από βαμβάκι, λινό, μετάξι!)
Αλλες ενδιαφέρουσες παραλλαγές: το ρωμαλέο Oxford και τα pinpoint-γκαμπαρντινέ για φανελένια κοσοτύμια και πιο σπορ σακάκια. Σατιναρισμένα ψαροκόκκαλα και διαγονάλ για πιο εκκεντρικές εμφανίσεις.
Οι Ελβετοί παράγουν τα καλύτερα νήματα και οι Ιταλοί τα καλύτερα υφάσματα. Ακόμη και οι παραδοσιακοί βρετανικοί οίκοι υποκαμίσων της Jermyn Street χρησιμοποιούν ιταλικά υφάσματα.           

Tι γιακάς;

Το σχήμα προσώπου και το ύψος του λαιμού δίνουν τις κατευθύνσεις. Ο στογγυλοπρόσωπος θα προτιμήσει μυτάτο μακρύ γιακά· ο μακροπρόσωπος θα προιτμήσει έναν ανοιχτό ρεξ γιακά. Στον χαμηλό λαιμό δεν πάει ο ψηλός γιακάς κ.ο.κ.
Γιακάς και κόμπος γραβάτας σχετίζονται στενά. Ο ανοιχτός ρεξ γιακάς απαιτεί μεγάλο, πλούσιο κόμπο, για να γεμίσει το ανοιχτό εύρος. Και αντιστρόφως.

Κουμπωτό ή μανικετόκουμπα;

Και τα δύο. Το βραδινό, ακόμη και το πρωινό, κοστούμι ζητάει διπλή μανσέτα και μανικετόκουμπο. Το σκέτο σακάκι ταιριάζει με την κουμπωτή (με δύο κουμπιά) μανσέτα.

Τι μανικετόκουμπο;

Περί ορέξεως… Αποφεύγουμε πάντως την αντίθεση υλικών (όχι ασημένιο μανικετόκουμπο με χρυσό ρολόι) και την απολυτη ταύτιση χρωμάτων.

Με τσέπη;

Τα πιο επίσημα, με διπλή μανσέτα, χωρίς τσέπη. Τα πιο σπορ, μπορεί και να έχουν, αν και δεν βοηθούν το στρώσιμο στο στήθος.